Voorbij de verwarring

Zo’n 400 bezoekers kwamen naar 1931 in Den Bosch om een dag lang ervaringen te delen, bij te leren en te luisteren naar indrukwekkende persoonlijke verhalen. Een dag voor iedereen die samenwerkt rond kwetsbare mensen met ruim 50 lezingen, workshops, trainingen, interviews, presentaties, adviesgesprekken en andere activiteiten rond de vraag wat nu echt werkt bij mensen die kwetsbaar zijn en zich soms verward gedragen. Met veel prachtige praktijkvoorbeelden en initiatieven. Zoals Respijthuis Frits in Baarle-Nassau, een huis dat ruimte biedt aan kwetsbare mensen, die hier tijdelijk kunnen wonen zonder indicatie, diagnose of kosten. Of de GPS-Smartwatch, waarmee cliënten snel kunnen worden teruggevonden en teruggebracht naar de ggz-instelling, een uniek project opgezet door de naaste familie van een cliënt. Secretaris-generaal van VWS Erik Gerritsen en de landelijk portefeuillehouders VLOT, Liesbeth Spies (burgemeester Alphen aan den Rijn) en Sven de Langen (wethouder Rotterdam) benadrukten hoe belangrijk deze praktijkvoorbeelden zijn en wat samenwerking kan opleveren.

Persoonlijke verhalen

Er was ook veel ruimte voor persoonlijke verhalen. Presentator Ajouad El Miloudi sprak met mensen die aan den lijven ondervonden wat de impact is van verward gedrag. Hoe eigen verwardheid of dat van een naaste ingrijpt in je leven en hoe je daar als omgeving bij kunt helpen. Psychiater Bram Bakker vertelde hoe hij zelf aan de andere kant van de dokterstafel belandde en pianiste Iris Hond liet met haar muziek en persoonlijke verhaal horen hoe ze haar leven op straat heeft ervaren.

Deelnemers konden daarnaast trainingen volgen hoe je in gesprek gaat met hulpverleners, naasten en cliënt of hoe je bewustwordingsbijeenkomsten opzet waarin buurtbewoners leren omgaan met kwetsbare wijkbewoners. Er was een netwerkplein waar je bekenden en onbekenden kon ontmoeten of een expert kon lenen uit de Mensenbieb. In het Museum van Mooie Oplossingen kon je horen en ervaren wat jongeren met een licht verstandelijke beperking meemaken.

opdrachtgever: ZonMw en het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT)
Maters en Hermsen: concept, programma, communicatie, aftermovie
doelgroep: professionals, hulpverleners, vrijwilligers en naasten
wanneer: 9 december 2019
contact: Heino van Benthum

Meters en Hermsen organiseert evenement voorbij de verwarring - Presentator Ajouad El Miloudi ging op zoek naar persoonlijke verhalen tijdens De Haardvuursessies. Zoals het verhaal van Karlijn Roex, ervaringsdeskundige, socioloog en auteur van het boek 'In verwarde staat'.

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend