Op de Sociale Toer

De meest kwetsbare mensen hebben goede hulp nodig. Maar ondanks alle goede wil, professionaliteit en bevlogenheid van hulpverleners en beleidsmakers gaat het toch nog zo vaak mis. Systemen schuren met de menselijke maat, goede wil verzandt in tegenstrijdige regels of gebrekkige samenwerking. Gevolg: kwetsbare mensen komen nog meer in de knel te zitten en hulp voor anderen, zoals vluchtelingen, wordt een splijtzwam in de samenleving.

Hoe kunnen we de barsten in onze sociale samenhang repareren en nieuwe voorkomen? Over die vragen ging het tijdens de Sociale Toer in de gemeente Meierijstad (Veghel) op 9 november 2023. Voor deze dag over samenwerken in het sociaal domein ontwikkelde Maters en Hermsen een reisconcept. Dik tweehonderd bestuurders, volksvertegenwoordigers, beleidsmakers, professionals en inwoners trokken langs inspirerende verhalen en plekken om aan het denken te zetten en onderlinge banden te versterken.

Bus met een boodschap

Voor de meesten begon de reis in een van de Sociale Toerbussen die hen vanuit diverse opstapplaatsen in het land naar theater De Blauwe Kei in Meierijstad brachten. De belangrijkste boodschap die we meegaven: durf creatief te zijn in oplossingen en benut het enorme potentieel aan goede wil dat er is in de samenleving. Dan is er veel meer mogelijk dan je denkt.
Deze boodschap illustreerden we met persoonlijke verhalen in een talkshow onder leiding van presentator en interviewer Ajouad El Miloudi. Hij sprak met (o.m.) huis- en straatarts Michelle van Tongerloo, sociaal ondernemer Noa van Hagen, hoogleraar filantropie Theo Schuyt, publicist Bart Brandsma, burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij en Wietske Veltman van het VNG Platform Sociaal Domein.

Eropuit

In de middag konden de deelnemers inspirerende plekken bezoeken, bijvoorbeeld Klooster Leefgoed Veghel en een zorgcentrum waar dementerende ouderen samenleven met Oekraïense vluchtelingen. Of ze konden deelnemen aan een van de workshops op het theaterterrein. We sloten weer samen af met een slotshow met muziek en een maaltijd in De Blauwe Kei. De deelnemers waardeerden de dag met een gemiddelde 8,3.

opdrachtgever: VNG Connect en Platform Sociaal Domein van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Maters en Hermsen: concept, inhoudelijke programmering, productie en regie van de plenaire talkshows, vormgeving, video en (deel van) de communicatie
doelgroep: bestuurders, volksvertegenwoordigers, beleidsmakers, professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers in het sociaal domein
wanneer: 9 november 2023
contact: Heino van Benthum
Website: Sociale Toer

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend