Het eerste landelijke Democratiefestival

Nederland verdient een eigen democratiefestival. Dat besluiten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VNG in september 2018. Om te vieren dat we in een democratie leven en om in tijden van groeiende polarisatie de politiek dichter bij mensen en mensen dichter bij elkaar te brengen. Geïnspireerd door democratiefestivals als Folkemødet in Denemarken en Lampa in Letland waar jaarlijks honderdduizenden mensen op afkomen. Vanaf het allereerste begin is Maters en Hermsen betrokken bij de ontwikkeling van dit publieksfestival. De opdracht: zoek een geschikte locatie voor dit festival en bedenk een programma dat elke Nederlander aanspreekt.

Onderhoudsbeurt aan de Waal

Het eerste landelijke Democratiefestival is inmiddels een feit. Twee dagen lang kreeg onze democratie bij hoogzomerse temperaturen op het eiland Veur Lent in Nijmegen aan de Waal een onderhoudsbeurt. In navolging van Folkemødet in Denemarken en Lampa in Letland stonden 6400 festivalbezoekers twee dagen lang stil bij onze democratie, bij de vrijheden en zekerheden die daarbij horen en bij de verschillen en overeenkomsten tussen ons en onze meningen. De democratie is van ons allemaal. En als beloofd waren er op het Democratiefestival dan ook naast loslopende politici en bekende Nederlanders vooral veel onbekende Nederlanders (van 0 tot 80 jaar oud) die ons land en de democratie een warm hart toedragen. Die met elkaar in gesprek gingen over migratie en klimaat, over onderwijs en zorg. Die naar elkaar luisterden, die van elkaar leerden, die elkaar hun ongezouten mening gaven, die elkaar vragen stelden en die aan het eind van de dag met elkaar dansten en een biertje dronken.

Het festival trok de aandacht, zowel positief als negatief, er kwamen (Kamer)vragen en er klonken tegengeluiden. Als er iets is dat het Democratiefestival ons leerde dan is het wel dat het gesprek een voorwaarde voor onze democratie is. Het was de eerste keer dat we een Democratiefestival organiseerden en op landelijk, provinciaal en lokaal niveau met elkaar konden praten, debatteren en leren over alles wat ons bindt en verdeelt. We hopen voor iedereen dat er een vervolg komt.

opdrachtgever: ministerie van BZK en de VNG Connect
Maters en Hermsen: concept, programma,  productie, communicatie, aftermovie
doelgroep: 6400 bezoekers uit heel Nederland
wanneer: 30 en 31 augustus 2019
contact: Maureen Land

Maters en Hermsen organiseert eerste landelijke Democratiefestival - Host Eus Akyol in een van de tenten
Maters en Hermsen organiseert eerste landelijke Democratiefestival - Merol

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend