Design Expo brengt Singelpark tot leven

Het Singelpark Leiden moet het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland worden. Het is een burgerinitiatief van Stadslab waarbij duizend creatieve Leidenaren een plan maakten voor de aanleg van een zes kilometer lang park rondom de historische binnenstad. Nadat het in juni 2012 werd omarmd door de gemeente, was het zaak om alle inwoners en organisaties van de stad bij deze droom te betrekken. Maters en Hermsen werd gevraagd om een openluchtpresentatie te bedenken.

Zes internationale topontwerpers ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan een designcompetitie. Dat leverde zes verschillende prachtige plannen op die moesten worden gepresenteerd. Voor het creatieve team van Maters en Hermsen was er een mooie uitdaging. De eigen wereld die elke landschapsarchitect rondom de singels had gecreëerd, moest een eigen wereld blijven. Elk ontwerp moest apart worden gepresenteerd. Als locatie kozen we de tuin van Museum Volkenkunde. Prachtig gelegen direct aan de Morssingel op een fraaie, goed bereikbare zichtlocatie. Elk ontwerp kreeg een eigen kas, zo konden bezoekers telkens letterlijk een andere wereld inlopen; van het stoere, kale bolwerkenpark van Michel Desvigne uit Parijs tot het romantische park in Springerstijl van Michael van Gessel.

Eind juni 2012 vond het openingsevent plaats. In de dertien weken dat de Singelpark Design Expo duurde, kwamen ruim tienduizend mensen een kijkje nemen.

opdrachtgever: Stadslab Leiden
Maters en Hermsen: conceptontwikkeling, organisatie en techniek, redactie, design, filmproductie, persvoorlichting, rondleidingen
doelgroep: inwoners van Leiden
wanneer: juni 2012
contact: Jeroen Maters

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend