Dit is gemiddeld Rotterdam! Mooi begin van de Burgerconferentie: met z’n allen op de foto bij aankomst in het Openluchtmuseum.

Burgerconferentie: in gesprek over democratische waarden

Op een zaterdagochtend in juni 2016 rijden acht bussen voor bij het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem. Aan boord: gemiddeld Nederland. Een multiculturele delegatie uit Rotterdam. Een bus vol Friezen. Bussen uit Bernheze, Zeist, Raalte, Tiel, Geldermalsen, Zaanstad en Venlo. Elke bus is een afspiegeling van de gemeente zelf. De toenmalige minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nodigde hen uit om te komen praten over ‘wat democratie voor jou betekent en hoe wij het in Den Haag en op het gemeentehuis anders of beter kunnen doen.’ Elke deelnemer mocht iemand meenemen, zoon of dochter, buurman, vriend, collega.

Maters en Hermsen tekende voor het concept, de programmering en productie van deze bijzondere dag. Deelnemers en acteurs gingen aan de hand van concrete situaties uit het dagelijks leven op zoek naar democratische, verbindende waarden afgestemd op de locaties die het Openluchtmuseum biedt. In de Molukse barakken ging het over inclusiviteit en integratie. In de Tilburgse volksbuurt werd gedemonstreerd. Hoe ver mag je gaan als demonstrant? Bij de Arnhemse tramremise krijgen een conducteur en een reiziger ruzie. Kun je zo omgaan met hulpverleners? Waar ligt de grens tussen een discussie en agressiviteit?

Deelnemers van de Burgerconferentie waren na afloop enthousiast: 90 procent van hen gaf aan dat ze wéér zouden gaan. Het ministerie van BZK deelde de conclusies van de Burgerconferentie met de Tweede Kamer. En het ministerie gebruikte de succesvolle vorm en opzet van de Burgerconferentie als inspiratie voor het eerste landelijke Democratiefestival in 2019.

opdrachtgever: ministerie van BZK
Maters en Hermsen: concept, programma, productie en organisatie, filmproductie, redactie
doelgroep: 200 inwoners uit heel Nederland
wanneer: 2016
contact: Caroline Togni

Maters en Hermsen organiseert Burgerconferentie: Deelnemers bij de tram - Openluchtmuseum Arnhem
Maters en Hermsen organiseert Burgerconferentie: Debat rond transparantie - Openluchtmuseum Arnhem

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend