Invalshoeken voor een artikel zijn voor een mediamaker als penselen voor een kunstschilder. Toe aan een creatieve impuls? Organiseer een invalshoeken-bonanza. Wij geven alvast het goede voorbeeld: 85 invalshoeken bij het onderwerp ‘eten en drinken’ voor het personeelsblad.
Je kent het wel. De zoveelste redactievergadering en iedereen zit elkaar glazig aan te kijken. Dezelfde onderwerpen vliegen over tafel, de redactieleden berijden hun vaste stokpaardjes. Hoog tijd om de creatieve impasse te doorbreken.
Verander je redactie in een geïnspireerde ideeënmachine door niet de onderwerpen, maar de invalshoeken voor een artikel centraal te stellen. Wil je die creatieve motor een beetje oppoken? Stel jezelf de opdracht om bij één onderwerp – dat verplichte nummertje waar je niet onderuit komt – tientallen invalshoeken te bedenken.
Invalshoeken voor een artikel
Onmogelijk, zeg je? Onzin! Hoe droog of alledaags het onderwerp ook is, met een beetje fantasie bedenk je in een mum van tijd de meest uiteenlopende manieren om ook hier iets leuks van te maken. ‘Bladendokter’ Rob van Vuure liet het kunstje al eens zien met honderd invalshoeken bij het onderwerp ‘boerenkool’ en ‘asperges’.
En wij – mediabureau Maters & Hermsen – bedachten onlangs 99 variaties op het onderwerp ‘eten en drinken’ voor het personeelsblad. Geïnspireerd? Tijd voor je eigen invalshoeken-bonanza.
1. Wat eet je jij tijdens je werk? 39 snapshots (met een mobieltje) van de werklunch.
2. De recensie: collega’s keuren elkaars lunch.
3. Makkelijk en gezond. 3 recepten van Jonnie Boer voor een gezonde lunchhap om zelf te maken.
4. Hoe veel beter presteer je met een gezonde maaltijd? Over de relatie tussen goed (of slecht) eten en prestaties.
5. Het onderzoek: hoe goed eten we eigenlijk bij jouw bedrijf? Met enquête onder personeel.
6. Klaarstomen voor de fitheidstest? Begin met een gezonde maaltijd op je werk. Drie tips van de diëtist.
7. Wat eten we? Het beeldverhaal: stylish gefotografeerde tableautjes met alle lunchonderdelen strak op een dienblad.
8. Hoe aten we eigenlijk op kantoor door de jaren heen? 40 jaar kantine…
9. Hoeveel calorieën krijg jij binnen tijdens de maaltijd? 48 producten in beeld met een stappenplan om de overtollige calorieën na de maaltijd weer meteen te verbranden. Met calorieënmeter!
10. De 19 lekkerste hapjes uit onze kantines. Herman den Blijker recenseert.
11. Eten in de kantine: wat kost dat nou werkelijk? De kroket in vergelijkend warenonderzoek bij 15 kantines en 8 snackbars.
12. De duurste hapjes uit onze kantines. Een top 11.
13. Wat is het populairste kantoorhapje?
14. 5 gezonde boterhammen om van thuis mee te nemen naar je werk.
15. De chef personeelszaken draait een dagje mee in de kantine: wat krijgt zij eigenlijk te horen over het eten?
16. Als je collega’s snacken, wat snaaien ze dan? Een top 10 in beeld.
17. De prijs van een slechte lunch: wat een slechte lunch doet met ons. In vijf portretten van te dik geworden collega’s.
18. De grote afslankshow. 24/7 volgt drie collega’s een jaar lang in hun gevecht tegen overgewicht.
19. Tien redenen waarom we geen vlees meer moeten eten op het werk.
20. De beste thuiskoks van het bedrijf. Vijf portretten.
21. Kunnen je collega’s koken? De grote receptenwedstrijd. De beste recepten komen in het kleine receptenboek (als bijlage).
22. Vier je successen. Beeldverslag van 6 typische taartmomenten in het bedrijf.
23. Hoe eten onze collega’s in het buitenland? Een portret van hapjes van over de hele wereld.
24. Voor de kinderrubriek Boefjes: het kruiswoordraadsel: met 11 woorden voor typische hapjes.
25. Zes redenen om met je collega’s in … te ruilen: hier haal je de lekkerste broodjes voor de avonddienst.
26. Het lekkerste broodje bal van het bedrijf. Maar waar komt het vandaan? The making of…
27. Hoe is het eigenlijk met de hygiëne gesteld in onze kantines? Een onderzoek met een microbioloog: met foto’s van bacteriekolonies!
28. Daar lust ik wel pap van: hoe ontbijten we eigenlijk voorafgaand aan een werkdag?
29. Voor het flauwe kortje: zo krijg je meer blauw (politie) of geel (NS) op je bord
30. Nieuw: 5 veggiehapjes in de kantine.
31. Met jou heb ik nog een appeltje te schillen: vijf lunchtips voor een goedmakertje met je collega.
32. In tijdnood? 8 klusjes die je gerust onder lunchtijd kunt doen.
33. De kerstknabbels. 25 jaar culinaire hoogstandjes uit ons kerstpakket.
34. Als drank een probleem wordt. Drie portretten van collega’s met een drankverslaving.
35. Geen tijd voor de kantine? Een kleine gids voor de beste broodjeszaken van het land (en niet duur….).
36. Hoeveel brood eten wij op een dag in de kantines van het bedrijf? En hoeveel koppen soep? Hoeveel broodjes bal? En kilo boter? Het grote kantineonderzoek: alle cijfers in een smakelijke infografiek.
37. Lunchverhalen. Een rubriek tafelgesprekken met opmerkelijke collega’s.
38. Met de donkere dagen in aantocht sombert menigeen de kerst tegemoet. Van welke hapje krijgen we weer energie op het werk?
39. Deze maand letten we op de kleintjes: tien heerlijk tussendoorhappen voor de avonddienst, voor weinig!
40. De koffiecorner. Koffiegoeroe … keurt de koffie.
41. Acht tips om je collega’s met iets leukers (en lekkerder) te verrassen dan de standaard verjaardags- of afscheidstaart.
42. ‘Heel het bedrijf bakt’: wie zijn onze topthuisbakkers? Een nominatiecampagne via social media.
43. Soep! Waar halen we de lekkerste soepjes in het bedrijf.
44. Quiz: in welke kantine staat dit ultra-lekkere hapje op de lunchkaart?
45. Reportage: de best bezochte afhaalzaken in een bepaalde stad. Wat is hier zo lekker?
46. K…ketchup. 11 tips tegen vlekken op je kledij.
47. Wat onregelmatige diensten met je eetpatroon doen en wat je daar dan weer tegen doet.
48. Rijd voor deze tenten gerust een blokje om tijdens je dienst: de beste drive-ins van Nederland.
49. Rond dierendag: wat krijgen onze huisdieren vandaag te eten?
50. Rubriek: de lunchtrommel van…
51. Lievelingskostje voor op het werk: de grote dienstmaaltijdenquête.
52. Gadverdamme: mijn collega eet …..Over nare eetgewoonten van je maat.
53. Elke dag hetzelfde: collega houdt een week lang dagelijks bij wat hij eet en drinkt.
54. Het onvermijdelijke teamuitje: wat schaft de pot? Zes beeldverslagen.
55. De lunchtrommel ontleed; uit welke stofjes en vitamines bestaat de hap eigenlijk? Een beeldinfografiek.
56. Tijd voor een M&M’etje en meer snacks waar we lekker dik van worden.
57. Hoe drinken we onze koffie? Beelden van de koffiecultuur in het bedrijf.
58. Trakteer je collega op een leuke lunchtrommel (met inhoud).
59. Wat maak je klaar voor die topcollega?
60. Troosteten, trauma-happen. Waar grijp jij naar als je het even moeilijk hebt op het werk?
61. Eten en werken in de nacht: waar moeten we op letten?
62. Koosjer, halal, boerenkool met worst: de wereld op tafel.
63. Uit de oude doos; dat aten we toen: een piepjonge Jan aan de kantinedis in 1966.
64. Quizje: welke lunch hoort bij welke collega?
65. Bah, je stinkt uit je bek. 3 tips om je slechte adem te laten verdwijnen met een snelle hap.
66. Onzin, stress slankt niet af. Van werkdruk ga je meer snoepen en je houdt vocht vast. Hoeveel calorieën verwerk jij achter je beeldscherm? We gaan het testen.
67. Gadget: de nieuwste fancy lunchboxen. 24/7 geeft er drie weg!
68. 8 Fast bites die je tijdens de nachtdienst op de been houden.
69. Echt waar? Eet ik dat op het werk? Vier collega’s houden een week lang bij wat ze eten, wat ze snaaien en hoeveel ze drinken. Vier eyeopeners over eetcultuur op het werk.
70. Het foto-essay: topfotograaf brengt de eetcultuur bij het bedrijf in kaart. Mooi beeld over diversiteit.
71. Uit eigen tuin: 5 lunchhappen voor onderweg; zelf geteeld.
72. De bedrijfsarts vertelt: 6 meest voorkomende werkklachten die met eetpatroon te maken hebben.
73. Kaat, Mourad en Ron. Zij weten wat er dagelijks onze mondjes ingaat. Drie portretten van de kantine-keien in het bedrijf.
74. De verkiezing: wie is de beste professionele kok (van de cateraars)?
75. Collega in de keuken en koken als bijbaan: welke collega’s hebben een bijbaan in de horeca?
76. De Nationale restaurant week: 24/7 geeft vijf dinerbonnen weg aan collega’s die (door tegenslag op het werk of privé) een extraatje verdienen.
77. De cartoon: bij het bedrijf eten we broodje (on)gezond.
78. Thuis bij: collega’s schuiven bij elkaar aan tafel. Een artikel over diversiteit in het bedrijf.
79. De lunchkaart: een geïllustreerde spread met daarop alle kantines geïllustreerd met het favoriete hapje.
80. Redactielid eet mee: maandelijkse recensie van een copieuze lunch. Door die bekende culinaire collega.
81. De culinaire thriller. Een schrijfgrage collega schrijft een kort verhaal, als speciale kerstbijlage
82. Het personeelsmagazine mobiliseert team x en y voor een groepslunch: we gaan samen koken en kijken of we het gedoe kunnen bijleggen.
83. De variant: het collega-diner: zaken bijleggen tijdens een overheerlijke maaltijd van een bekende topkok.
84. Welk gerecht zou zéker op de lunchkaarten moeten komen?
85. Een gratis placemat bij een editie als aankondiging van de …