Dit moet je weten over videogenres

Video’s heb je in vele smaken. Van vlog tot aftermovie. Bij elk type filmpje hoort een andere beleving van de kijker. Dit artikel leert je een onderscheid te maken tussen de verschillende videogenres en hun effect. Zo kun je film voortaan gerichter inzetten om je communicatiedoel te bereiken.

Videoreportage

Doel: kijker informeren, iets leren.

Reportages kennen we allemaal uit het journaal. De verslaggever neemt ter plaatse poolshoogte en doet daarvan verslag voor de camera. Van een bijzonder evenement. Of van een inhoudelijk fenomeen. De constante is dat je als kijker op sleeptouw wordt genomen door de presentator. Dit genre werkt dan ook vooral goed als iets ‘gebeurt’ op de plek waar je gaat filmen. Dan krijg je meteen actie en dynamiek wat zorgt voor betrokkenheid van de kijker.

Aftermovie

Doel: herbeleven, enthousiasmeren, sfeer overbrengen.

Ook wel de ‘terugblikvideo’. Bestaat doorgaans uit een kernachtige compilatie van de leukste, spectaculairste, grappigste etc. momenten tijdens een evenement. Soms doorsneden met pakkende quotes. Deze video’s werken goed om publiciteit te genereren na afloop van je event en zijn een leuk cadeautje voor de bezoekers. Een jaar later kun je deze video natuurlijk afpoetsen en gebruiken als opwarmertje voor de volgende editie.

Rondleidingsvideo

Doel: je bent erbij als kijker, je kunt het je voorstellen.

Lijkt op de videoreportage, maar in dit specifieke geval staat één plek of gebouw centraal. Denk aan een vakantiebestemming, een pretpark of een nieuw bedrijfspand. De video laat de kijker ervaren hoe het hier is, meestal door – vrij letterlijk – een presentator te volgen die alle bijzondere plekjes toont (wel flitsend gemonteerd natuurlijk). Helpt de kijker om zich een voorstelling te maken van de plek die hij straks misschien zelf gaat bezoeken.

Promovideo

Doel: informeren en tegelijk enthousiasmeren.

De naam zegt het al: met deze video wil je iets promoten en onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld een aankomend event (dan spreken we ook wel van ‘aankondigingsvideo’). Of een nieuwe dienst of opleiding (‘wervingsvideo’). Een veel gekozen vorm is om een prominent highlights te laten belichten. Een andere: ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Belangrijk is in elk geval dat de sprekers autoriteiten op hun gebied zijn, zodat je als kijker iets van ze aanneemt.

Videoboodschap

Doel: informeren, de inhoud staat centraal.

De videoboodschap is misschien nog het beste te vergelijken met een toespraak, maar dan opgenomen. De kijker wordt rechtstreeks aangesproken; vaak gaat het om een opname in één take (dus zonder montage). Sfeerbeeld ontbreekt. Dit werkt alleen als de inhoud ook echt van belang is voor de kijker. Denk aan een directeur die een belangrijke boodschap heeft over de reorganisatie van het bedrijf. Of premier Rutte die indertijd het land toesprak over de COVID-aanpak.

Bedrijfsvideo

Doel: informeren en vertrouwen wekken.

Een bedrijfsvideo laat zien wat een bedrijf doet, doorgaans door een blik achter de schermen te geven. Dat kan op allerlei manieren. Door een presentator die een rondleiding geeft of door allerlei medewerkers aan het woord te laten. Belangrijk nog dan de feitelijke informatie is vaak de sfeer en het gevoel die wordt overgebracht: vakkundig, betrouwbaar, misschien ook wel gezellig.

Making-of/behind-the-scenes

Doel: de kijker een blik in de keuken gunnen en zo voorpret creëren.

Een blik op de filmset, een verslag van een fotoshoot; de kijker krijgt te zien hoe de professionals te werk gaan (maar misschien ook: wat misgaat). Deze video’s worden vaak in de aanloop naar een première van een film of de lancering van den magazine gepubliceerd om alvast buzz te creëren.

Testimonial

Doel: kijker informeren door te overtuigen.

Een testimonial is een ‘getuigenisvideo’. Dus waarin iemand verslag doet van een persoonlijke ervaring, bijvoorbeeld met een product of dienst. Vaak worden deze video’s ingezet als reclame. Maar je kunt de testimonial ook op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld in de voorlichtingssfeer. Kijk maar eens naar deze video’s waarin de sprekers verslag doen van hun persoonlijke ervaringen met geweld en depressie. De video valt of staat met de authenticiteit en overtuigingskracht van de spreker; geloof je hem/haar?

Talkshowvideo

Doel: kijker betrekken bij een onderwerp, meningen uitwisselen.

Een talkshowvideo zie je waarschijnlijk wel voor je: mensen aan een tafel die met elkaar praten, vaak over een inhoudelijk onderwerp. Meestal geholpen door een presentator, interviewer of ‘host’, maar dat hoeft niet; zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld waarin twee mensen in gesprek gaan aan de hand van vragenkaartjes en zo belevingen en herinneringen uitwisselen op een speelse manier.

Tutorialvideo

Doel: geeft duidelijke uitleg over een praktisch probleem, vaak aan de hand van een stappenplan.

YouTube staat er vol mee: tutorials, oftewel: praktische uitlegvideo’s. Van het maken tot sushi tot trucjes op een skateboard. Belangrijkste vereiste is dat de video kraakhelder is in zijn uitleg, meestal door een goed stappenplan te tonen. Wil je een oplossing aandragen voor een praktisch probleem, dan is dit het videogenre waarnaar je op zoek bent.

Explainervideo

Doel: geeft heldere uitleg over een (theoretisch) vraagstuk.

Een explainer is een video die in kort bestek een (ingewikkeld) fenomeen uitlegt, vaak aan de hand van videofragmenten en animaties. In tegenstelling tot de tutorial gaat het hier dus vooral om theoretische kennis. De kunst zit hem er vooral in om alles helder en duidelijk uit te leggen, maar wel op een speelse manier, zodat je de kijker bij de les houdt.

Vlog

Doel: persoonlijk video-verslag, kan overal over gaan; herkenbaarheid van de vlogger zorgt voor betrokkenheid bij de kijker.

Een vlog is een video-verslag waarbij de spreker zichzelf filmt. Hierdoor krijgen de video’s een persoonlijk karakter en kunnen ze een uniek inkijkje bieden in iemands leven. Kan overal over gaan, van games tot koken, van mode tot dieettips. Vloggers hebben vaak een vaste schare kijkers die zeer trouw en betrokken zijn; de mening van de vlogger is voor deze groep zeer relevant.

Start typing and press Enter to search

Send this to a friend