Maar liefst zes nieuwe rubrieken telde ik in nummer 1 (2024) van magazine Onze Taal. Met onder meer een rubriek over voornamen, over de middelste zin in een boek én een cartoonrubriek. Nieuw jaar, frisse start moet de redactie gedacht hebben. Groot gelijk, want hoe fijn is het om van tijd tot tijd je (online) magazine eens even lekker op te frissen?
Belangrijk bovendien, want rubrieken geven je (online) magazine een eigen gezicht en zorgen ervoor dat lezers iets hebben om naar uit te kijken. Een goede rubriek kan jarenlang meegaan, maar zelfs de populairste rubriek kan onderhevig zijn aan slijtage. Dan is het tijd voor een van de leukste klussen op het vakgebied van de bladenmaker: nieuwe rubrieken verzinnen.
Met deze 5 tips wordt dat nog leuker!
1. Beleg een aparte sessie
Beleg een aparte bijeenkomst, los van de waan van de dag en bij voorkeur buiten de vaste (kantoor)omgeving. Door letterlijk afstand te nemen, neem je ook figuurlijk afstand. Dat komt het creatieve proces ten goede.
2. Nodig het hele redactieteam uit mee te denken
Als je nieuwe rubrieken gaat bedenken, nodig dan het hele redactieteam uit en waar mogelijk ook een of meer (relatieve) buitenstaander(s). Dat wakker de creativiteit aan. Vormgevers bijvoorbeeld denken eerder in beeldoplossingen, jongeren komen met voorbeelden van TikTok en de marketeer of HR-adviseur of wie dan ook van buiten de redactie, komt vast met een idee of invalshoek waar je zelf als bladenmaker helemaal niet aan gedacht had.
3. Geef de deelnemers vooraf ‘huiswerk’
Vraag iedereen zijn of haar favoriete (offline of online) rubriek meeneemt naar de vergadertafel. Niet om die letterlijk over te nemen, natuurlijk, maar om je te laten inspireren en er je eigen draai aan te geven. Dat leidt tot leuke gesprekken, waarin je elkaar op ideeën brengt, die uiteindelijk leiden tot fijne rubrieken waar je weer een tijdje mee vooruit kunt.
4. Saaie onderwerpen in kaart brengen
Breng samen in kaart welke saaie onderwerpen er zijn die toch in je magazine moeten, de ‘moetjes’ en hoe je daar een spannende rubriek van kunt maken.
5. Zoek verbinding met online.
In rubrieken kun je online en print laten samenwerken. Zo kun je op intranet bijvoorbeeld prima een enquête of een andere stemming doen. Om vervolgens de resultaten in het blad te verwerken.
Nog meer inspiratie nodig voor nieuwe rubrieken verzinnen? Hier delen we graag enkele van onze mooiste rubrieken.
De vorser
Honderden vrijwilligers monitoren soorten in onze natuurgebieden. In de rubriek De Vorser op pag. 26-28 wordt een vrijwilliger geportretteerd die zich helemaal stort op één dier- of plantensoort. Met diegene gaat de journalist op pad.
Ode aan de vrijwilliger
Beeldrubriek: foto met de vrijwilliger in de hoofdrol; tijdens zijn/haar ‘werk’. Een mooie manier om een vrijwilliger in het zonnetje te zetten; en het heeft een wervend resultaat. Dit voorbeeld (hieronder) leverde nieuwe maatjes op voor deelnemers van het Leger des Heils.
Voorbeeld uit Kans #2, 2023. Lisa (27) is een trouw maatje voor Toon. Wekelijks zien zij elkaar en gaan ze een rondje lopen, bootje varen of een bordspel doen.
Stoere havenberoepen
Een inkijkje in bijzondere beroepen die in de haven worden gedaan en waar mensen met passie en trots over vertellen. Tegelijkertijd heeft de rubriek Stoere havenberoepen ook als doel om mensen te werven voor deze functies in de haven.
Toe aan nieuwe rubrieken verzinnen en op zoek naar inspiratie? Maters en Hermsen kan je daarbij helpen.