9

Ga gewoon communicatie studeren als daar je hart ligt

Fred Hermsen

Ex-kamerlid Mirjam Sterk wil de jeugdwerkloosheid aanpakken door het aantal studies te verminderen dat volgens haar opleidt tot werkloosheid. Communicatie staat op haar lijstje. Fred maakt zich daar boos over. 'Doe liever iets aan de vervaging van het onderwijs.'

Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, vindt dat het onderwijs onvoldoende kijkt of opleidingen daadwerkelijk leiden tot een baan. Ze zet gelijk een aantal richtingen op scherp: schoonheidsspecialiste, sport en beweging, welzijn, administratie en – jawel - communicatie.

Hou liever op om het onderscheid tussen HBO en Universiteit te vervagen
Pretstudies noemt ze ze. En daar gaat ze naar mijn idee gelijk al de fout in. Heeft ze het nu over studies of over opleidingen? Dat zijn twee wezenlijk verschillende zaken. Opleidingen leiden namelijk op tot een baan, studies leiden tot verdieping. Een HBO een studie noemen klopt derhalve niet, een MBO een studie noemen al helemaal niet. Het zijn opleidingen, geen studie. Ik heb het ooit heel treffend horen verwoorden: een MBO-leerling leert hóe iets moet, een HBO-leerling leert wáarom het zo moet en een student onderzoekt of het ook anders kan. En dat zijn precies kwaliteiten die ik zoek als zich sollicitanten aan de poort van mijn bedrijf melden. Soms zoek ik een crossmediale journalist die precies weet hoe het vak in elkaar steekt, en waarom hij doet wat hij doet. Vaak kunnen deze mensen snel en efficiënt werken. Voor andere opdrachtgevers is een meer academische, afstandelijke  blik nodig; als het concept, onderwerp en de doelen wat minder duidelijk zijn bijvoorbeeld. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen en in de loop der jaren vervaagt het onderscheid. De academicus wordt praktischer, de HBO-er wordt beschouwender. Maar dat doet niets af aan het wezenlijke onderscheid tussen HBO-ers en academici. Wezenlijk en nuttig.

Het gaat niet om de pret, maar om de kwaliteit
Sterk schuift ze zo te zien op een grote hoop, en schurkt daarmee aan tegen een trend die ik al jaren in de onderwijswereld waarneem: universiteiten gaan meer op HBO’s lijken (willen kant-en-klare werknemers afleveren) en HBO’s doen hun best zich de status van universiteiten toe te eigenen. Zo moet ik tegenwoordig twee keer op een cv kijken of een “master” op een HBO is behaald of aan de universiteit. Heel mistig vind ik dat. En heel wat riskanter dan het predikaat ‘pret’ waar Sterk zich op richt. Want pretstudies kunnen nog steeds heel goed of heel slecht zijn. Daar gaat het volgens mij  veel meer om, de kwaliteit van het onderwijs. Dat er een numerus fixus komt voor bepaalde opleidingen, zoals Sterk bepleit, daar kan ik inkomen. Vraag en aanbod moet je op elkaar afstemmen. Maar het verband tussen het plakkertje 'pret' en nooit-van-zijn-lang-zal-je-leven geld verdienen zie ik niet. Welk woord zal onze ambassadrice over tien jaar kiezen, als er een overschot aan techneuten zal zijn?

En als communicatie niet lukt, kun je natuurlijk altijd nog de politiek in
Tijdens mijn laatste  college wetenschapsfilosofie kreeg ik te horen van de illustere docent Peer Vries: ‘Denkt u maar niet dat u zomaar een baan zult vinden als doctorandus geschiedenis.’ Hij kreeg gelijk. Ik kreeg niet zomaar een baan. Maar ik ben als ondernemer met een 21-jarig bedrijf van veertig werknemers nog dagelijks hondsblij met mijn pretstudie geschiedenis. Gewoon omdat het een beregoede studie was waarin ik heb leren nadenken en schrijven. Al mijn bevriende studiegenoten zijn prima terechtgekomen voor zover ik dat kan overzien. Míjn advies aan scholieren met een voorliefde voor communicatie: ga gewoon communicatie leren als je hart daar ligt, doe het aan een goed instituut, werk hard en geniet hard. De rest komt later wel. Misschien denkt Mirjam Sterk daar in haar allerprettigste momenten ook wel zo over: ze studeerde immers theologie aan de universiteit van Utrecht. Zo zie je maar, je kunt altijd nog de politiek in.

opinie
Contactformulier

Meer weten of verder praten met Fred?

Maters & Hermsen
Herengracht 48
2312 LE  Leiden
Telefoon 071-513 34 30
E-mail info@matershermsen.nl